Hot Posts

6/recent/ticker-posts

Encore Melaka umum pembukaan musim baharu, tampilkan persembahan lebih memukauMusim akan datang menjanjikan pelbagai persembahan memukau yang menggabungkan sejarah dan modeniti, teknologi dan seni dalam satu pameran cahaya dan bunyi gemilang.

Pentas Encore Melaka terkenal dengan persembahan besar yang mengintegrasikan muzik, tarian, drama, dan teknologi multimedia, serta telah mendapat sambutan baik sejak penampilannya pertamanya.

Persembahan memukau itu tidak hanya menampilkan adegan ikonik daripada musim sebelumnya tetapi juga memasukkan elemen inovatif baharu yang lebih baik menggambarkan kisah-kisah Melaka yang kaya dan menyentuh buat penonton.

Pesta selama 70 minit itu menggunakan teknologi kreatif untuk menceritakan sejarah 700 tahun dan perubahan Melaka, bagaimana ia merangkul kepelbagaian etnik dan memberi impak kepada kehidupan penduduknya. Musim baharu itu bertujuan memberikan pengalaman menyentuh hati kepada penonton.

Untuk memeriahkan produksi bertaraf tinggi ini, teater dilengkapi dengan teknologi pentas terkini termasuk pencahayaan baru dan sistem audio dan bunyi.

Teater itu mempunyai auditorium yang boleh berputar 360° dengan kapasiti tempat duduk sebanyak 1,800 orang, pentas sepanjang 240 meter, lebih daripada 1,000 perenjis air di pentas air dan kabus, serta enam platform yang boleh dikawal naik turun sehingga enam meter, memudahkan peralihan adegan yang dinamik dan lancar.

Sementara itu, personaliti watak-watak juga telah diselaraskan dan diperkaya, agar lebih memikat dan memberi impak kepada penonton.

Bagi barisan pelakon, wajah-wajah baharu telah menyertai bakat-bakat cemerlang daripada musim sebelumnya, bersama-sama mereka menambahkan tenaga dan variasi di dalam persembahan.

Ketika sidang media musim baharu, persembahan dorongan telah dipamerkan, menambahkan lagi keterujaan dan kegembiraan untuk pembukaan rasmi.

Tambahan pula, untuk mempromosikan budaya tempatan, pasukan Encore Melaka telah menambah elemen khas yang mencerminkan warisan sejarah dan budaya Melaka, membolehkan penonton lebih memahami latar belakang sejarah yang kaya di bandar ini sambil menikmati persembahan seni.

(Left to right) Alan Tan, Theatre Director; Datuk Wira Boo Kuang Loon, Founder; Lei Peng, Deputy General Manager; and Wang Yong Chao, Artistic Director, at the press conference marking the start of the highly anticipated new season.  


Pengasas Encore Melaka, Datuk Wira Boo Kuang Loon, berkata idea membina teater besar itu bermula dengan sebuah surat dan Belt & Road Initiative (BRI).

"Ia adalah projek nasional yang telah menerima restu daripada Perdana Menteri Malaysia dan Presiden China semasa kunjungan beliau ke Malaysia pada tahun 2013.

"Malah ia diiktiraf oleh Kementerian Pelancongan sebagai projek penting di bawah Kawasan Ekonomi Utama Kebangsaan (NKEA) dan berfungsi sebagai platform pertukaran budaya penting antara Malaysia, China, dan seluruh dunia.

"Sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara Malaysia dan China, Yong Tai Bhd bekerjasama dengan Sichuan Tourism Investment Group (STIG) untuk mempromosikan pelancongan budaya, mengurus dan mengendalikan teater ini," katanya yang berharap dapat bekerjasama dengan lebih banyak pihakuntuk mempromosikan pembangunan seni dan budaya Encore Melaka.

Encore Melaka's stage design features the use of real water, creating a mesmerising scene that blends fluid motion.

Encore Melaka unveils its incredible stage design, featuring distinct platforms, cutting-edge technology, and artistic brilliance.


Sinopsis Persembahan

1. PARAMESWARA:
Kisah legenda tentang penubuhan Melaka pada tahun 1400 apabila Putera Parameswara, terinspirasi oleh keberanian seekor kancil, memutuskan untuk menubuhkan kerajaannya.

2. CHENG HO:
Kedatangan Cheng Ho yang dihormati dan armadanya pada tahun 1405, yang menyambut warisan Baba Nyonya.

3. NYONYA & PERKAHWINAN:
Penggambaran mewah tentang perkahwinan tradisional pada tahun 1880, lengkap dengan adat nenek moyang dan tarian budaya yang berwarna-warni.

4. ENAM IBU:

Kisah yang menyentuh hati tentang seorang lelaki tua yang dibesarkan oleh enam ibu, melambangkan perpaduan, penerimaan, dan kasih sayang yang kekal.

5. WANITA HAMIL:
Penghormatan kepada ketabahan mereka yang menanggung kesusahan semasa perang, melambangkan kebangkitan Melaka.

6. WAU:
Penghormatan kepada tukang kraf tradisional dan tapestri budaya unik yang mendefinisikan Melaka kontemporari.

7. FINALE:
Sebuah karya mengisahkan moden yang menakjubkan, menampilkan 200 artis tempatan di pentas, mempamerkan keaslian dan kemegahan warisan Melaka.

Persembahan musim baharu itu kan bermula pada 7 Julai depan, jam 5.30 petang dan 8.30 malam pada setiap hari pada Isnin hingga Sabtu, manakala Ahad pula pada jam 2.30 petang dan 5:30 petang. Sementara itu, tiada persembahan pada hari Rabu. - 7KLIK  


ARTIKEL LAIN:

[FOTO: Encore Melaka - Terima Kasih Farah Zamri]

Post a Comment

0 Comments