NABIL MAHIR CARI TEH TARIK TERBAIK


MINUMAN teh tarik sememangnya sinonim dengan rakyat Malaysia yang terkenal dengan kepelbagaian kaum. Teh tarik juga menjadi pengikat persahabatan dan keharmonian apabila ramai berkongsi cita rasa yang sama meskipun daripada latar belakang yang berbeza. 

Menampilkan Nabir Mahir sebagai hos, ikuti program terbaharu, Teh Tarik Road Trip disiarkan RTM mulai 6 September ini, setiap Jumaat, pukul 3.00 petang di TV Okey yang mana beliau membawa penonton menjelajah ke seluruh negara menjejak dimanakah kedai teh tarik terbaik untuk dikunjungi penggemar minuman ini.    

Lokasi pertama jadi pilihan program 13 episod ini menjelajah ke negeri Johor mengunjungi tiga  kedai iaitu Kedai Onn Kitchen, Kampung Baru, Johor Bahru; ADS Corner, Larkin, Johor Bahru dan Nasi Lemak Wak Kentut, Kulai. 
Di samping menikmati teh tarik, Nabil meluangkan masa berbual dengan pelanggan setia kedai tersebut selain turut menemu bual pemilik kedai mengenai asal-usul dan keistimewaan teh tarik versi kedai mereka. 

Episod pengenalan ini diwarnai dengan ulasan mengenai keistimewaan negeri ini dalam mengajak penonton untuk melawat ke negeri Johor.

Episod program diteruskan ke Melaka mengunjungi tiga lagi kedai terpilih iaitu Santai Pondok Teh Madu Bard, Krubong, Melaka; Warong Traffic Light, Alor Gajah, Melaka; dan Roti Canai Kayu Arang, Bachang, Melaka. 

Menarik kunjungan ke Negeri Sembilan menemui bual pemilik restoran dan pengunjung tiga kedai pilihan termasuklah Restoran Makanan Ikhbal, Taman Saga, Seremban; Foodie Republic, Seremban 2; dan Nasi Lemak Senawang, Seremban. Istimewa episod program ini berada di Lembah Klang (Kuala Lumpur/Selangor) pula menjadi fokus penjelajahan pengacara dan beliau menuju ke tiga lagi kedai untuk merasai keistimewaan teh tariknya di samping hidangan ternama kedai-kedai itu. 

Kedai-kedai terpilih kali ini ialah: Kelate Kitchen, Setapak, Kuala Lumpur; Maniam Teh Halia, Titiwangsa, Kuala Lumpur; dan Elai’s Teh Tarik, Kajang, Selangor. Episod ini berakhir dengan Nabil mengajak penonton ke Lembah Klang kerana terdapat banyak tempat menarik untuk dikunjungi dan pelbagai makanan untuk dinikmati.

Negeri Pahang tidak kurang banyaknya pilihan kedai makan yang menghidangkan teh tarik istimewa versi mereka yang tersendiri. 

Tiga lagi kedai dikunjunginya untuk menikmati keistimewaan teh tarik mereka di samping hidangan-hidangan ternama di negeri ini iaitu Kedai Merdeka, Perkampungan Peramu, Kuantan; Warung Selera Mia, Carwash Jalan Merdeka, Kuantan; dan Restoran Alif, Jalan Tun Ismail 8, Kuantan. 
Episod enam masih di pantai timur singgah di Terengganu dan mengunjungi tiga kedai makan termasuklah Fauzi Nasi Kerabu, Kampung Kolam, Kuala Terengganu; Nami House Uptown Kontena, Kampung Tok Jembal, Kuala Terengganu; dan Gudang Makang, Kampung Banggul Tuan Muda, Kuala Terengganu. Hos bertemu bual dengan pelanggan setia kedai-kedai itu dalam sesi lepak dan belanja. 

Keistimewaan teh tarik versi kedai makan di Kelantan dikongsikan oleh tiga kedai pilihan yang sememangnya wajib dikunjungi orang ramai yang singgah di negeri Cik Siti Wan Kembang ini iaitu Kopitiam Kita, Taman Desa Jaya, Kota Bharu; Warong Pak Mat Pulau Pisang, Jalan Kuala Besar, Kota Bharu; dan Mee Celup Golok, Kok Lanas, Ketereh. 

Perjalanan diteruskan Nabil ke negeri Perak dengan mengunjungi tiga lagi kedai untuk menikmati keistimewaan teh tarik mereka termasuklah Nasi Kandar Gany, Taman Tasek Indra, Ipoh; Kafe Setinggan, Bandar Seri Botani, Ipoh; dan Asam Pedas Selera Utara, Jalan Meru Bestari, Ipoh. 

Ulasan mengenai keistimewaan negeri ini dikongsikan dengan penonton untuk melawat dan menikmati keindahan lokasi ini.

Nabil menyambung penjelajahan ke negeri Kedah dalam episod berikutnya dengan singgah di tiga  lagi kedai untuk menikmati keistimewaan teh tarik. 

Kedai terpilih pada kali ini ialah: Laksa Ikan Sekog, Jalan Sultanah, Alor Setar; Fakir Teh Tarik, Jalan Kampung Batin, Alor Setar dan Nasi Lemak Haji Ali, Taman Pesisiran Tanjung Chali, Alor Setar. Masih berlegar di utara tanah air dengan menerokai negeri Pulau Pinang dan tiga kedai disinggahi untuk menikmati keistimewaan teh tarik iaitu Danish Briyani House, Lebuh Penang, George Town; Ali Capati Corner, Lebuh Pasar, George Town; dan Warung Teh Tarik Hamid, Jalan Pantai, Butterworth. 

Penjelajahan ke negeri Perlis berikutnya mereka singgah di lokasi kedai makan Pak Din Kopitiam, MPK Corner, Kangar; Restoran Mee Zdin, Jalan Kuala Perlis, Kangar; dan Capati Corner, Kampung Darat, Kangar. 

Daripada semenanjung mereka ke Sabah dan Sarawak pula dalam dua episod akhir. Pada episod di Sabah, tiga kedai diperkenalkan termasuklah Sri Latha Curry House, Jalan Berjaya, Kota Kinabalu; Fook Yuen, Jalan Gaya, Kota Kinabalu; dan Warung PokDi Kelate, Sulaman Sentral, Kota Kinabalu. 

Melengkapkan episod program ini penjelajahan ke negeri Sarawak. Tiga lagi kedai dikunjungi untuk menikmati keistimewaan teh tarik melibatkan Kedai Kopi O’Corner, Jalan Satok, Kuching; Dapur Dayang, Temple Street, Kuching; dan R.J. Ayam Bakar, Jalan Abell, Kuching. TEH TARIK ROAD TRIP
Bahasa: Melayu
Episod: 13        
Hari: Setiap Jumaat (Mulai 6 September)
Masa: 3 petang 
Saluran: TV Okey
Terbitan: RTM     
Pengacara: Nabil Mahir  


[KREDIT: RTM]

Post a Comment

Previous Post Next Post