Anugerah Seni Cameronian BOH ke-19: Kejayaan seni persembahan Malaysia generasi baharu


SEKALI lagi tumpuan yang bergemerlapan diberikan buat  Anugerah Kesenian BOH Cameronian ke-19 (19BCAA) membuat kemunculan semula dengan penuh kemeriahan, sekali gus mengalu-alukan penggiat seni generasi baharu.

Bertempat di Pentas 1 PJPAC, 1 Utama, Petaling Jaya, majlis penganugerahan yang dibawakan oleh BOH Plantations dan KakiSeni menandakan sambutan meriah bagi persembahan cemerlang merentasi tarian, muzik, teater dan teater muzikal, sambil mengiktiraf sumbangan bakat yang muncul.

Acara yang dihoskan oleh Kai Chalmers itu turut menyaksikan kehadiran tetamu kehormat termasuk Timbalan Ketua Pengarah (Kebudayaan dan Kesenian) JKKN, Rosnan Nordin dan Penolong Pengarah Bahagian Sukan, Kokurikulum, dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia, Daneal Syawal Abdullah.

Jika persembahan ikhlas yang dipamerkan adalah pengukur kepada apa yang ada di luar sana, jelas sekali sektor seni persembahan Malaysia padat dengan kreativiti yang tidak terhingga dan kemewahan bakat.

Sebanyak 39 anugerah dan hadiah wang tunai RM62,000 telah diagihkan pada malam Ahad lalu, sebagai mengiktiraf bakat luar biasa dan dedikasi artis yang terus melampaui batas dan mentakrifkan semula ekspresi artistik.

Selaku penganjur bersama, Presiden Persatuan Kakiseni, Low Ngai Yuen, berkata, tema 19BCAA tahun ini, Pentas Kehidupan: Meneroka Tanpa Batasan (Life's A Stage: Explore It Without Limits), menggariskan impak transformatif seni, dan kekayaan pengalaman manusia sebagai sumber inovasi dan imaginasi.

"Dalam permaidani kehidupan, setiap saat, sama ada duniawi atau luar biasa, menjadi inspirasi untuk seni. 19BCAA bukan sahaja meraikan pencapaian artistik tetapi juga menekankan inovasi dan imaginasi komuniti seni persembahan kami.

“Dunia di mana cerita sering tidak disedari di mana  kita menghabiskan berjam-jam untuk ‘scroll’  tanpa tujuan, kami bersedia untuk menjadikan Pentas Kehidupan bukan sahaja dilihat atau didengar, tetapi sangat dirasai – membuktikan bahawa intipati sebenar seni langsung tidak boleh diberhentikan.

“Melalui lensa seni, kita melihat sekilas jiwa masyarakat, kegembiraan, kesedihan dan aspirasinya. Ia adalah cermin yang mencerminkan kemanusiaan secara kolektif, mengingatkan kita tentang kesalinghubungan kita dan keindahan yang terdapat dalam kepelbagaian. Seni bukan semata-mata kemewahan tetapi asas penting tamadun, memperkayakan kehidupan, memupuk empati dan menyalakan api imaginasi dalam hati sama ada muda mahupun tua," katanya.

Pada masa hadapan, Yuen juga berharap akan ada pengemaskinian kepada format dan metodologi penilaian tepat pada masanya untuk BCAA yang seterusnya.

"Ini adalah komitmen Anugerah untuk menjadi kekal relevan dan responsif terhadap sifat dinamik adegan seni persembahan. Ini adalah untuk menghormati legasi BCAA dan terus meningkatkan bakat luar biasa kami untuk tahun-tahun mendatang,” tambahnya lagi.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif BOH Plantations Sdn Bhd, Caroline Russell, menyampaikan ucapan tahniah kepada para pemenang anugerah, melakar persamaan antara teh BOH dan seni persembahan.

“Ketika BOH mengembara bersama industri seni persembahan sejak dua dekad yang lalu, kami menyaksikan ‘pembuangan’ selari. Banyak ekspresi seni dan usaha kreatif telah dikongsikan. Ia telah memperkaya untuk menyaksikan kerja pengamal kanan yang telah meningkatkan tahap kecemerlangan selama ini. Kami juga digalakkan dengan dorongan dan ketabahan bakat muda yang  muncul dan telah bekerja keras untuk mengukir nama mereka dalam industri.

"Bersama-sama sebagai komuniti, pengamal pasti boleh mencipta kejayaan yang lebih besar untuk industri seni persembahan. Kami menjangkakan pertumbuhan yang menjanjikan potensi yang lebih besar pada tahun-tahun mendatang di samping kami memupuk pendedahan, keterangkuman, kerjasama dan penglibatan dalam kalangan pengamal untuk memacu kecemerlangan dalam seni persembahan,” ujarnya.

Anugerah tahun ini menampilkan subkategori dalam tarian, muzik, teater muzikal dan teater, serta kategori 'Terbaik Pada 2023'. Setiap pemenang sub-kategori menerima trofi Anugerah Seni Cameronian BOH dan hadiah wang tunai RM1,000, manakala setiap Pemenang 'Best Of 2023' menerima trofi Anugerah Seni Cameronian BOH dan hadiah wang tunai RM5,000.

Antara penyampai yang turut meraikan pemenang adalah terdiri daripada Datuk Ramli Ibrahim (penerima Pencapaian Sepanjang Hayat Anugerah Seni BOH Cameronian Kedua), Datuk Zahim Albakri (penerima Anugerah Seni BOH Cameronian), Dr. Hjh. Yatela Zainal Abidin (Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Sime Darby) dan Profesor Dr Anindita Dasgupta (Ketua Sekolah Seni dan Sains Liberal, Universiti Taylor).

Dalam acara sama, Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Cameronian BOH telah disampaikan kepada Mathew Ngau Jau, 72, seorang tokoh yang menjulang tinggi dalam seni dan budaya Malaysia, dan bukti nyata  kepada legasi berkekalan masyarakat Kenyah Ngorek di Borneo dan melodi alat muzik sape' yang mempesonakan.

Menerusi kerjaya yang menjangkau beberapa dekad, Mathew bukan sahaja telah memelihara tetapi juga meningkatkan bentuk seni tradisional komunitinya, memperoleh pengiktirafan di peringkat nasional dan antarabangsa.

Ketika tirai 19BCAA ditutup, pentas ditetapkan untuk lembaran baharu dalam perjalanan seni persembahan Malaysia. Dengan setiap pujian dan tepukan, acara itu menegaskan semula mesej bahawa kehidupan adalah pentas - platform yang sentiasa berkembang untuk kreativiti, ekspresi dan penerokaan.

19BCAA adalah lebih daripada sekadar majlis anugerah di mana ia benar-benar meraikan semangat manusia dan kuasa kekal seni persembahan untuk melangkaui sempadan dan menyalakan imaginasi.

Sambil kita menaikkan secawan teh BOH untuk meraikan pemenang dan individu yang berwawasan pada malam itu, marilah kita terus menerima kemungkinan tanpa had yang berlaku apabila kehidupan menjadi pentas utama. - 7KLIK 


Senarai Penuh Pemenang

Kategori Teater

Best Costume Design, Styling & Make-up:
Azie Abdullah & Nani Zahar for Teater Bangsawan Indie: Puteri Gunung Ledang presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Best Music & Sound Design:
Johan Othman for Malam Takdir presented by Five Arts Centre & Reka Art Space

Best Set And/Or Visual Design:
Liew Chee Heai for Symbiocene presented by Symbiocene

Best Lighting Design:
Joie Koo for Malam Takdir presented by Five Arts Centre & Reka Art Space

Best Original Script:
Adriana Nordin Manan for Fault Lines presented by Protagonist Studio

Best Director:
Ghafir Akbar for Fault Lines presented by Protagonist Studio

Best Ensemble/Group Performance:
Malam Takdir Ensemble for Malam Takdir presented by Five Arts Centre & Reka Art Space

Best Actor In A Supporting Role:
Reza Zainal Abidin for Fault Lines presented by Protagonist Studio

Best Actor In A Leading Role:
Siew Thung for Le Tabouret presented by D Yang Productions


Kategori Teater Muzikal

Best Costume Design, Styling & Make – Up:
Nasyirah Salleh & Mike Ong for Spooks, The Musical presented by Cempaka Performing Arts Company

Best Music & Sound Design:
Frank Chan for Spooks, The Musical presented by Cempaka Performing Arts Company

Best Set And/Or Visual Design:
Norashikin Ahmad & David Wong for Spooks, The Musical presented by Cempaka Performing Arts Company

Best Lighting Design:
Shafeeq Shajahan for Melur The Musical presented by Liver & Lung Productions

Best Original Book:
Shafeeq Shajahan for Melur The Musical presented by Liver & Lung Productions

Best Original Music & Lyrics:
Shafeeq Shajahan, Badrish & Vasilis Konstantinides for Melur The Musical presented by Liver & Lung Productions

Best Choreographer:
Aida Redza for Seruan Setu – The Secret Gardens of The Sea presented by Rhythm in Bronze

Best Musical Direction:
Wong Shen Vee for Spooks, The Musical presented by Cempaka Performing Arts Company

Best Director:
Dominic Lucien Luk for Once On This Island presented by Monday Show Entertainment

Best Ensemble/Group Performance
CPAC Ensemble for Spooks, The Musical presented by Cempaka Performing Arts Company

Best Performance in a Supporting Role:
Anwar Rusdini for Melur The Musical presented by Liver & Lung Productions

Best Performance in a Leading Role:
Lee Sher Maine for Once On This Island presented by Monday Show Entertainment


Kategori Tarian

Best Costume Design, Styling & Make-Up:
Ix Wong Thien Pau for A World in The City – Switchblade Operation: The Longing presented by Kongsi Petak and Cake Project

Best Lighting Design
Tan Eng Heng for Psychosynthesis presented by Asia Ballet Theatre & Kenny Shim Dance Collective

Best Music & Sound Design:
Ng Siu Yee for ///1 0/// presented by Hexagon Production

Best Set And/Or Visual Design:
Wee Jia Foong for Psychosynthesis presented by Asia Ballet Theatre & Kenny Shim Dance Collective

Best Multimedia Design:
Chloe Yap Mun Ee for Anggota 2: Re-Member presented by Five Arts Centre

Best Choreographer in a Feature Length Work: 
Lee Ren Xin for Anggota 2: Re-Member presented by Five Arts Centre

Best Choreographer in a Mixed Bill:
Loke Soh Kim for A World In The City – Switchblade Operation: The Longing presented by Kongsi Petak and Cake Project

Best Group Performance:
Kongsi Petak and Cake Project for A World In The City – Switchblade Operation: The Longing presented by Kongsi Petak and Cake Project

Best Featured/Lead Performer:
Gabriel Wong for Gui Qu Lai Xi – Switchblade Operation: The Longing presented by Kongsi Petak and Cake Project


Kategori Muzik

Best Original Composition:
Mia Palencia for Pekan – Dondang Dongeng presented by Playspace and RMP

Best Musical Direction:
Melina William & Irena Taib for Dondang Dongeng presented by Playspace and RMP

Best Production Values:
Dondang Dongeng presented by Playspace and RMP

Best Group Performance – Instrumental:
Dondang Dongeng Ensemble for Liling – Dondang Dongeng presented by Playspace and RMP

Best Solo Performance – Instrumental:
Ng Chong Lim for Keyboard Concerto in D Minor, BWV 1052/Keyboard Concerto in A Major, BWV 1055 – All Things New presented by Bachfest Malaysia

Best Group Performance – Vocal:
La Voce Choir for Voyage 2023 Repertoire – Voyage 2023 presented by Persatuan Koir La Voce (La Voce Choir)

Best Solo Performance – Vocal:
Mak Chi Hoe for La Serva Pardona (The Maid Turned Mistress) – Pergolesi Double Bill presented by KL City Opera


Best Of Nominees:
Dondang Dongeng presented by Playspace and RMP
Fault Lines presented by Protagonist Studio
Malam Takdir presented by Five Arts Centre & Reka Art Space
Switchblade Operation: The Longing presented by Kongsi Petak and Cake Project[KREDIT FOTO: Persatuan Kaki Seni - Terima Kasih Opie]

Post a Comment

Previous Post Next Post