YEARS OF LIVING DANGEROUSLY, KONGSI KESAN PEMANASAN GLOBAL DUNIA


PERUBAHAN iklim dan pemanasan global merupakan salah satu topik yang paling hangat diperdebatkan hari ini, bukan sahaja di Amerika tetapi di seluruh dunia. Prihatin dengan isu ini, RTM menyiarkan dokumentari bertajuk Years of Living Dangerously mengisi slot World Watch mulai 18 Oktober ini, setiap Isnin hingga Khamis, pukul 1.30 petang di TV1. 

Dokumentari 17 episod ini memaparkan secara langsung daripada mereka yang terjejas oleh pemanasan global yang menyebabkan kemarau yang teruk di Barat Daya Amerika Syarikat dan kesannya kepada penduduk dunia. 

Hos beserta pasukan koresponden daripada industri hiburan dan berita mengembara di seluruh dunia seperti Indonesia, Turki, dan Syria. 

Temu bual turut dilakukan bersama para saintis mengenai hubungan antara cuaca yang melampau dan perubahan iklim, dan melaporkan kesan pemanasan global dan apa yang dilakukan oleh manusia untuk mencari jalan penyelesaian.
Episod mingguan menampilkan tuan rumah selebriti dengan sejarah aktivisme alam sekitar dan wartawan yang terkenal dengan latar belakang dalam laporan alam sekitar. "Wartawan" ini mengembara ke seluruh dunia dan ke seluruh A.S. untuk mewawancarai pakar dan orang biasa yang terjejas, dan mencari penyelesaian kepada kesan pemanasan global. 

Mereka bertindak sebagai wartawan dan proksi untuk penonton, mengajukan soalan untuk mengetahui pendapat orang dan untuk menemui bukti saintifik. Episod akhir musim ini menampilkan wawancara Presiden Barack Obama.

Ikuti dokumentari yang meneroka kesan peningkatan paras laut, kemarau sejarah dan banjir, kekurangan air, pengasidan laut, penebangan hutan dan kadar kepupusan pesat yang semakin meningkat. 

Malah turut memberi tumpuan kepada "penyelesaian individu, komuniti, syarikat dan bahkan kerajaan boleh gunakan untuk menangani seluruh dunia perubahan iklim termasuk tenaga suria dan angin yang lebih murah, memajukan teknologi bateri dan kereta elektrik. 
Ia menampilkan hos Cameron, Schwarzenegger, Harrison Ford, Ian Somerhalder, Amerika Ferrera, David Letterman, Gisele Bündchen, Jack Black, Matt Damon, Jessica Alba, Sigourney Weaver, dan pelakon serta wartawan lain. 

Dalam episod pertama Harrison Ford dan pelakon Don Cheadle membicarakan tentang ‘kemarau’ mengenai kesan kesihatan gelombang haba di seluruh dunia. Hos menjelajah ke Sumatera Indonesia untuk mempelajari bagaimana pembasmian penebangan dan pemusnahan, didorong oleh kehendak global menghasilkan produk seperti minyak sawit dan kertas yang menyumbang sebahagian besar pelepasan karbon di dunia. 

Beliau juga melawat Turki dan Syria menyiasat bagaimana kemarau menyumbang kepada perang. Don Cheadle pula melaporkan mengenai kemarau yang teruk di Barat Daya Amerika Syarikat, menemuramah para saintis mengenai hubungan antara cuaca yang melampau dan perubahan iklim kepada dunia.

Dalam episod "End of the Woods" pula Arnold Schwarzenegger mengiringi pasukan Bomba memasuki hutan di Barat Amerika. Mereka sanggup mempertaruhkan nyawa demi melawan kebakaran besar dari kawasan barat daya AS sehingga ke utara Kanada yang memusnahkan hutan akibat dari pemanasan global. 
Kesan daripada kebakaran ini berlakunya kemusnahan pokok-pokok hutan lebih banyak disebabkan oleh peningkatan kumbang kulit, kerana cuaca panas yang lebih panjang membolehkan mereka membiak sehingga dua kali setahun dan membunuh pokok-pokok dengan rembesan beracun mereka. 

Sementara itu, Harrison Ford pula meneruskan usahanya untuk menghentikan pemusnahan hutan di kawasan Borneo Indonesia dan pelepasan karbon serta pemindahan haiwan yang terjejas. Beliau juga menemuramah Menteri Perhutanan Indonesia, Zulkifli Hasan dan Presidennya, Bambang Yudhiyono pada ketika itu untuk mengetahui keadaan sebenarnya. 

Seterusnya dalam episod "The Surge" memaparkan Chris Hayes, wartawan MSNBC melaporkan bagaimana Ribut Taufan Sandy memberi kesan kepada penduduk-penduduk bandar dan persekitarannya. Beliau bertemu dengan seorang ahli politik kongres, Michael Grimm dari New Jersey, yang sedang mengkaji tentang pemanasan global ini. 

Manakala M.Sanjayan seorang pakar sains pemulihraan menemubual pakar saintis di seluruh dunia mengenai pemanasan global dan menyemak data yang mereka kumpulkan mengenai kesan perubahan iklim di seluruh dunia, seperti yang berlaku di Pulau Christmas, Selatan Hawaii, tempat bermulanya taufan El Niños bagi mendapatkan jawapan dalam menangani isu taufan yang dasyat itu, serta melaporkan kesan pemanasan global dan tindakan yang dilakukan untuk mencari jalan penyelesaian.
Menerusi tajuk "Ice & Brimstone", hos Ian Somerhalder seorang pelakon dan pengarah filem, bersama Anna Jane Joyner di North Carolina menyertai perjuangan Evangelical terhadap pemanasan global dan kempen Beyond Coal untuk menutup loji kuasa arang batu. 

Lesley Stahl seorang wartawan TV telah melawat Greenland untuk menyiasat kesan pemanasan global di Benua Artik untuk membangunkan rizab minyak dan gas di sana. Ais di Greenland melalui kecairan lima kali lebih cepat berbanding 20 tahun yang lalu. 

Seorang saintis Heidi Cullen pula menjelaskan sekiranya kita tidak meninggalkan 30 peratus daripada rizab minyak dan gas kita yang belum diterokai, sebahagian besar dunia ini tidak akan dapat didiami. John Kerry, Setiausaha kerajaan Negeri AS berpendapat perubahan iklim sebagai senjata paling besar yang menakutkan di dunia. Ikuti banyak lagi episod yang memberi fokus tentang pemanasan global ini di TV1.Years of Living Dangerously
Episod: 17
Hari: Isnin hingga Khamis (Mulai 18 Oktober 2018)
Masa: 1.30 petang
Saluran: TV1  
Terbitan: RTM [KREDIT: RTM]

Post a Comment

Previous Post Next Post