Hot Posts

6/recent/ticker-posts

ADI PUTRA, FASHA SANDHA BUAT APA DI KEMBOJA?


DRAMA Teratai Kemboja kembali menggandingkan dua pelakon hebat iaitu Dato’ Adi Putra Fasha Sandha dan sebagai watak utama yang mengembara jauh mencari cinta hingga ke negara Kemboja! 

Teratai Kemboja mengisahkan mengenai Fikri (Dato’ Adi Putra), seorang usahawan yang berkahwin dengan Hanani (Elly Mazlein) sewaktu mereka sama-sama masih menuntut di universiti. Hanani masih belum bersedia untuk mempunyai anak dan mengambil pil perancang kerana mahu menumpukan pengajian tahun akhir mereka. 
Fikri tidak setuju dengan tindakan Hanani tetapi Hanani tetap dengan keputusannya. Dalam rumah tangga mereka, Hanani lebih mendominasi dan Fikri banyak mengalah demi menjaga hati Hanani. Konflik semakin meruncing apabila Hanani semakin tidak menghormati Fikri sebagai suami lebih-lebih lagi apabila perniagaan Spa Hanani kini semakin maju. 

Situasi ini menyebabkan Fikri sangat tertekan dan diserang sakit jatung ketika memandu dan telah melanggar Taufik. Mujur kecederaan Taufik tidak serius namun dia tetap di tahan di hospital. Selama mereka dirawat di hospital, Taufik selalu datang melawat Fikri di wadnya. 
Fikri bertanyakan tujuan Taufik yang juga seorang guru agama di Kemboja datang ke Malaysia. Taufik menceritakan dia mencari seseorang dan dalam masa yang sama berjumpa dengan pihak NGO yang banyak menyumbang keperluan asas seperti pakaian, buku, alat tulis terutama yang berkaitan dengan perkembangan Islam dan pendidikan kanak-kanak di kampungnya. Fikri tertarik dan mahu mengikut Taufik pulang ke Kemboja.

Melihat kehidupan yang daif di kampung Taufik, Fikri tersentuh dan ingin menetap lebih lama di situ. Fikri juga tertarik dengan peribadi Nurhidayah (Fasha Sandha) yang juga anak kepada Taufik (Hasnul Rahmat), tetapi Fikri masih ingat akan statusnya yang sudah berkahwin. 
Taufik juga turut menceritakan asal usul mereka dan kenapa dia membawa Nurhidayah lari ke Kemboja. Tanpa diduga, Taufik melamar Fikri untuk menjadi suami kepada Nurhidayah. Fikri bingung. 

Namun dalam masa yang sama, Fikri juga mahukan zuriat sebagai pewaris keturunannya dunia akhirat. Nurhidayah pula, seorang anak yang baik hanya menurut permintaan bapanya. Akhirnya Fikri dan Nurhidayah disatukan. 

Taufik meminta Fikri untuk menjaga Nurhidayah dan mencari Maryam, ibu kandung Nurhidayah sekembalinya mereka ke Malaysia nanti. Teratai Di Kemboja
Hari: Rabu-Jumaat
Masa: 9.00 Malam
Saluran: TV3 
Pelakon: Adi Putra, Fasha Sandha, Elly Mazlein, Hasnul Rahmat, Fauzi Nawawi, Noralbaniah, Ikhlas Jalil


[KREDIT INFO & FOTO: TV3]

Post a Comment

0 Comments