KONSERT PERMATA SENI, GILAP BAKAT MUDA


ORANG ramai berpeluang menyaksikan konsert Permata Seni: Menggilap Bakat Muda, Membentuk Generasi Perkasa yang buat julung-julung kalinya diadakan secara terbuka di Panggung Sari, Istana Budaya pada 28 dan 29 April 2018.

Konsert yang bertema “Menggilap Bakat Seni Anak Muda, Membentuk Generasi Perkasa” ini dianjurkan oleh Bahagian PERMATA, Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dan Istana Budaya, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (MOTAC).

Konsert ini melibatkan seramai 342 orang peserta yang membuat persembahan selama tiga sesi sepanjang dua hari diadakan.

Persembahan sepanjang 1 jam 50 minit tanpa henti, konsert ini turut dihadiri tetamu kehormat iaitu Isteri Perdana Menteri merangkap Penaung Program PERMATA YABhg. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor.

Antara objektif Program Sentuhan Rakyat menerusi konsert ini adalah untuk menyerlahkan kehebatan anak-anak Malaysia yang telah digilap bakat mereka dalam bidang seni melalui program PERMATA Seni.
Selain itu antara kelainan konsert pada kali ini ialah memberi peluang kepada khalayak umum untuk menyaksikan persembahan anak-anak Permata Seni dan gandingan mereka dengan penggiat seni profesional tanah air. 

Konsert PERMATA Seni menggandingkan persembahan hebat anak-anak dari PERMATA Seni Koir, PERMATA Seni Muzik dan PERMATA Seni Tari dan berkonsepkan muzikal yang menggabungkan empat segmen seperti bibit Bakat Muda, Membentuk Kecemerlangan, Hebat dan Gemilang dan Pewaris Seni.

Ia menjalinkan elemen muzik, nyanyian, tari dan lakon, serta disokong oleh unsur-unsur kekaguman seperti pencahayaan, multimedia, set dan prop, koreografi tari dan gubahan koir dan muzik yang mantap dan menghiburkan.Selain persembahan PERMATA Seni tersebut, barisan artis jemputan turut akan menyemarakkan lagi persembahan dan pementasan pada malam tersebut seperti Hael Husaini, Sherry Al-Hadad, Datuk Man Kidal, Datuk Syafinaz Selamat, Azrul Zaidi Raja Lawak dan adik Baihaiqi selaku dalang dalam persembahan wayang kulit.  

Konsert percuma ini akan berlangsung pada jam 8.30 malam pada 28 April dan jam 3.00 petang pada 29 April. Pas-pas masuk telah diedarkan di Kaunter Box Office Istana Budaya mulai 25 April 2018 mulai jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.
Konsert percuma ini akan berlangsung pada jam 8.30 malam pada 28 April dan jam 3.00 petang pada 29 April. Pas-pas masuk telah diedarkan di Kaunter Box Office Istana Budaya mulai 25 April 2018 mulai jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.

Pelbagai anugerah dan pengiktirafan telah diterima oleh PERMATA SENI dari pelbagai pihak dari dalam dan luar negara serta memberi manfaat kepada individu yang menyertai program ini selain secara berkumpulan yang mengangkat, memperkasakan jati diri, martabat seni dan budaya Malaysia ke luar negara serta mengharumkan nama baik Malaysia ke seluruh pelosok dunia.  

Antara pengiktirafan tersebut adalah Juara Keseluruhan Grand Prix dan ‘Absolute Winner of Winter Stars of Dresden 2016 di 6th International Arts Festival Winter Stars of Dresden, Germany’ di Dresden, Jerman, memenangi 3G Children Welfare Award dalam Majlis Penganugerahan 3G Children Welfare Award, Global Good Governance Awards 2016 daripada Cambrifge Analytica IF di Istanbul, Turki.Adik Len Zhi Yi dari PERMATA Seni Koir menerima Pingat Emas dan Johan bagi kategori Vokal Berkumpulan dan Pingat Emas dan Johan Kategori Koir Campuran dalam 4th Bali International Choir Festival di Bali, Indonesia.  

Adik Wong Jun Xiang dari PERMATA Seni Muzik menerusi biola telah menerima Biasiswa ASEAN dari tingkatan satu sehingga A’Level oleh Kerajaan Singapura menerusi Kementerian Pendidikan Singapura dan adik Nisa Addina Mohammad Taufik yang telah mengharumkan nama negara setelah memenangi World Grand Champion for Junior Instrumententalist di dalam pertandingan World Championship of Performing Arts (WCOPA), Hollywood USA.

Puluhan lagi pengiktirafan dan anugerah dari dalam dan luar negara yang telah diraih oleh program PERMATA ini membuktikan program sebegini memberi manfaat kepada seluruh masyarakat Malaysia. 


[Tan Seri Norliza Rosli]

Program Asuhan dan Didikan Awal Kanak-kanak (PERMATA) adalah hasil cetusan idea YABhg. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor. PERMATA Seni telah dilancarkan pada tahun 2010 dan ditadbir urus oleh JKKN. 

PERMATA Seni terbahagi kepada dua program iaitu PERMATA Seni Muzik yang dikelolakan oleh Istana Budaya manakala PERMATA Seni Koir dan PERMATA Seni Tari dikendalikan oleh JKKN.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi urus setia Program PERMATA Seni di PERMATASENI@JKKN. 


[KREDIT INFO & FOTO: JKKN]

Post a Comment

Previous Post Next Post