14 Mei 2018

HIDAYAH MILIK ALLAH, GENG TADARUS


HIDAYAH itu milik Allah. Ianya hadir dalam pelbagai cara dan kepada sesiapa sahaja yang dikehendakiNya. 

Apatah lagi dalam bulan Ramadan yang penuh berkah ini. Mengangkat kisah seorang wanita muda yang mengubah gaya hidupnya dengan mendekatkan diri kepada agama, RTM sepanjang Ramadan menyiarkan drama bersiri terbaharu bertajuk Geng Tadarus mulai 15 Mei, setiap Isnin hingga Sabtu, pukul 11.30 malam menerusi TV2.

Dibawakan watak utamanya oleh Reen Rahim, Chacha Maembong, Ieda Moin, Isyariana, Harris Baba, dan Ashraf Muslim, siri 26 episod ini mengisahkan watak Arlene seorang balu yang kehilangan suami dan anak kerana kemalangan. 

Peristiwa hitam itu sering mengganggu tidurnya. Beliau mendapatkan nasihat seorang ustazah dan menasihatinya supaya mendekatkan dirinya kepada Allah. Beliau mula belajar agama bergurukan ustazah di rumahnya. 

Resort di Langkawi peninggalan arwah suaminya mengalami masalah kewangan. Adam, Pengurus Kewangan Resort mencadangkan supaya Arlene mendapatkan nasihat dan bantuan daripada Hamdan seorang pengurus sebuah bank yang secara kebetulan adalah juga rakan sekolahnya. Rakan-rakan sekolah Arlene merancang ke Pulau Langkawi membuat kejutan dan akan menginap di resort miliknya.

Kedatangan rakan-rakannya mengejutkan Arlene. Mereka mula bercerita kisah-kisah lama dan mengambil angin di pantai. Malamnya mereka bersahur bersama dan paginya mereka memulakan kelas tadarus. 

Sebelah petangnya mereka bersiar-siar di sekitar bandar Langkawi sambil membeli-belah. Hamdan dan Mariam mempunyai cerita lama semasa di sekolah. Perjumpaan mereka mengingatkan kembali kisah-kisah silam mereka. Akhirnya Hamdan melamar Mariam.

Suasana pertemuan amat mesra. Namun mereka bersedih kerana akan berpisah apabila masing-masing akan pulang meninggalkan Langkawi. Mereka bersetuju meneruskan Grup Tadarus sebagai salah satu daripada aktiviti mereka. 

Memaparkan peristiwa imbas kembali pertemuan Arlene dengan Noni di sebuah surau dan mereka kemudiannya makan bersama sambil mengenang kisah-kisah lama. Noni adalah rakan sekolah Arlene. 

Beliau menguruskan sebuah bengkel kereta peninggalan arwah suaminya. Noni bersetuju mengikuti kelas pengajian agama bersamanya dan akan menjemput kawan-kawannya yang lain menyertai mereka. Kak Kiah, jiran Arlene selalu cemburukannya. Minatnya berkaraoke dan adakalanya mengganggu privisi jiran. Anaknya Elyad selalu menegur kelakuan ibunya.

Arlene menjemput Noni ke rumahnya berjumpa dengan Ustazah Sakinah, guru agamanya. Arlene memberitahu ustazah bahawa beliau telah menubuhkan Grup Tadarus yang dianggotai oleh bekas pelajar sekolahnya dan meminta ustazah memimpinnya. 

Namun ustazah tidak dapat menunaikan permintaan itu kerana beliau akan berpindah ke Terengganu mengikuti suaminya yang bertukar ke sana. Ustazah berjanji akan mencari penggantinya. Selepas berbelanja di sebuah kedai runcit kereta Arlene rosak dan Elyad jirannya membantu membetulkannya. 

Elyad mempelawa Arlene menyertainya melakukan kerja-kerja amal yang dipeloporinya. Arlene dan beberapa orang rakannya khusyuk mendengar kuliah agama yang disampaikan oleh seorang ustaz selepas solat di masjid.

Sementara itu Riyana memandu dalam keadaan kelam kabut dan telah menggesel Elyad yang ketika itu sedang memasukkan barang belian ke kereta Arlena. Riyana dan Arlena adalah kawan rapat semasa di sekolah. 

Arlena mempelawa Riyana ke rumahnya mengaji agama. Ketika Elyad dan Ustaz Azlan sama-sama menunaikan solat di sebuah masjid, Ustaz Azlan melahirkan rasa kecewanya kerana belum mendapat kerja tetap. Elyad menasihatinya supaya melakukan kerja secara ' freelance ' terlebih dahulu. 

Sementara Kak Kiah diperli kawan-kawannya bermenantukan seorang model apabila mereka melihat Arlene dan Elyad sedang beriringan ketika berbelanja di sebuah pasaraya. Ustazah Sakinah mendapat persetujuan Ustaz Azlan supaya menggantikannya mengajar Grup Tadarus apabila beliau berpindah ke Terengganu. Kelas pada kali ini menyentuh perkara yang berkaitan dengan kelebihan membaca al-Qur'an dan kehidupan selepas mati.

Arlene bercadang untuk membubarkan kelas kerana perpindahan ustazah ke Terengganu. Namun Ustazah Sakinah meyakinkan bahawa penggantinya sudah ada. Namun ustazah masih merahsiakan siapa penggantinya. 

Kak Kiah diperli lagi apabila ada jiran yang terpandang anaknya bersama Arlene memasuki kedai pakaian pengantin. Elyad meminta ibunya berbaik sangka dengan jiran mereka Arlene. Sementara Arlene mengikuti kuliah agama di sebuah masjid. Ustaz Azlan ke rumah Arlene dan memperkenalkan dirinya sebagai pengganti Ustazah Sakinah.

Kak Kiah membebel kerana Riyana telah melanggar tong sampah dan parkir keretanya di hadapan rumahnya semasa mengikuti kelas agama di rumah Arlene. Kak Kiah mula merasa curiga apabila seorang lelaki memasuki rumah Arlene tetapi akhirnya keraguannya terjawab. 

Ustaz Azlan memulakan kelas dengan membetulkan bacaan Surah al-Fatihah murid-muridnya dan menghuraikan intipati surah tersebut yang menjadi surah wajib dalam solat. Kak Kiah meminta Elyad mencari isteri apabila dia merungut dihidangkan dengan lauk sardin. 

Ikuti banyak lagi babak-babak menarik dalam merealisasikan usaha mereka menghidupkan geng tadarus hanya di TV2.Drama Geng Tadarus
Episod: 26 
Hari: Setiap Isnin-Sabtu (Bermula 15 Mei 2018)
Masa: 11.30 Malam 
Saluran: TV2 
Terbitan:   
Arahan: Jinggo
Pelakon: Reen Rahim, Chacha Maembong, Ieda Moin, Isyariana, Harris Baba, Ashraf Muslim 


[KREDIT: RTM]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan