17 Mac 2018

KENAPA AWE KENO NIKOH?


SAKSIKAN keletah Uqasha Senrose dan Zahiril Adzim bercakap dialek Kelantan dalam telemovie Awe Keno Nikoh bersiaran pada 18 Mac ini, pukul 10.05 pagi menerusi slot Panggung Ahad di TV1.

Turun menampilkan lakonan bersahaja Ben Kenobi, Man Khan, Norhamiza dan Yoe Kaybee. Menonjolkan watak Ridhwan atau dikenali dengan nama timangan Awe, berketurunan Kelantan tetapi dibesarkan dan bertugas di Kuala Lumpur. 

Awe mempunyai seorang kekasih bermata duitan. Dia membuat keputusan untuk berpisah dengan kekasihnya setelah sedar ianya satu kesilapan. Keputusannya itu solah-olah mendatangkan rezeki kepada dirinya. Selepas pulang ke pejabat, Awe menerima pujian atas kecemerlangannya. Dia dinaikkan pangkat dan diarah untuk menguruskan syarikat di Kelantan. 

Dalam pada itu, Awe mengenali Mek Tie, seorang peniaga online yang dirasakan kasar dan menjual barangan tidak berkualiti. Mek Tie diminati oleh Osman K-Pop, seorang penyanyi dikir barat yang melarang Awe daripada mendekati Mek Tie. Hubungan Awe dengan Mek Tie semakin akrab. Awe mula tertarik pada Mek Tie kerana dia mengambil berat tentang keadaan atuknya yang terlibat dalam kemalangan. 

Kemudian Mek Tie diragut dan kehilangan barang jualannya. Bagi meringankan bebanan Mek Tie, Awe mengajak Mek Tie membuka perniagaan barangan pengantin. Sementara itu Mek Tie terdengar Osman membuat panggilan telefon untuk menjual barang kemas. Secara senyap, Mek Tie mengekori Osman ke tempat yang dijanjikan dengan rakan pembelinya dan mendapati barang kemas yang hendak dijual adalah miliknya. 

Awe menjadi hero kepada Mek Tie. Dia berjaya menangkap Osman dan menyerahkan kepada pihak berkuasa. Apakah yang berlaku selepas itu? Adakah Awe dan Mek Tie akan berkahwin? Saksikan kesudahan kisah mencuit hati mereka di TV1.Awe Keno Nikoh
Tarikh Siaran: 18 Mac 2018
Hari: Ahad
Masa: 10.05 Pagi 
Saluran: TV1
Pelakon:  Zahiril Adzim, Uqasha Senrose 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan