26 Jan 2018

ADELINE TSEN PERJUANGKAN TANAH PUSAKA


MENERUSI telemovie bertajuk Hatinya Bersalut Emas yang bakal bersiaran di RTM pada 27 Januari ini, pukul 10.00 malam mengisi slot Panggung Seri di TV1, penonton berpeluang menyaksikan sisi berbeza pelakon Adeline Tsen membawakan watak seorang gadis cekal yang bersungguh memperjuangkan tanah pusaka penduduk kampungnya daripada tergadai kepada pihak yang tidak bertanggungjawab.

Menghidupkan watak utama bernama Moi, anak seorang wakil rakyat yang cuba membantu seorang pemuda mempertahankan hak orang kampung, telemovie ini turut menampilkan pelakon Mohd Firdaus Dato Seri Haji Jenar, Rosmin Kasmin, Mohd Soley Maubil dan Halimah Alias.

Ikuti perjalanan kisah tentang Baruang, seorang pemuda kampung yang tinggal bersama emaknya. Dia tidak berpelajaran dan hanya tahu membuat kerja-kerja kampung. Budak-dudak kampung memang sukakan Baruang kerana dia baik hati. 

Di kampungnya terdapat tanah adat yang sangat luas tetapi tidak diusahakan oleh orang-orang kampung kerana tidak mendatangkan hasil. Baruang bercita-cita menjadi pemandu lalu dia mengambil lesen memandu di sebuah sekolah memandu.
Di sini dia telah berkenalan dengan Moi, seorang anak wakil rakyat yang memahami kesulitan orang-orang kampung. Setelah mendapat lesen memandu, Baruang ke bandar untuk mencari kerja dan menumpang di rumah kawannya. 

Dalam masa yang sama seorang usahawan, Rasdani bercadang membeli tanah-tanah di kampung Baruang untuk dijadikan sebagai kawasan agro pelancongan. Setelah membantu Rasdani dan konco-konconya dari dirompak, Baruang diambil bekerja sebagai pemandu oleh Rasdani. 

Baruang pulang ke kampung setelah mengetahui emaknya dipatuk ular seterusnya meninggal dunia. Setelah emaknya tiada, dia berazam untuk tinggal di kampung dan menjaga tanah peninggalan orang tuanya. 

Moi bercadang menubuhkan NGO bagi menolong orang-orang kampung dan mahu Baruang membantunya. Moi dan Baruang dapat menghalang orang-orang kampung daripada menjual tanah dan berjaya menukar tanah-tanah terbiar itu menjadi sawah yang sangat subur.Hatinya Bersalut Emas
Tarikh Siaran: 27 Januari 2018
Hari: Ahad
Masa: 10.00 malam
Saluran: TV1
Arahan: 
Pelakon: Adeline Tsen, Mohd Firdaus Dato Seri Haji Jenar, Rosmin Kasmin, Mohd Soley Maubil dan Halimah Alias

Tiada ulasan:

Catat Ulasan