30 Dis 2017

MIMPI DIANA BAWA KE DUNIA KESENDIRIAN


SETIAP daripada kita pastinya mengimpikan kembali ke zaman kanak-kanak yang meriangkan. Tanpa perlu memikirkan masalah dan cara mengatasinya, momen tersebut tersemat di fikiran semua dan alangkah indahnya putaran masa jika dapat diulang semula.

Saat-saat manis tersebut dikongsikan menerusi watak kanak-kanak bernama Dania dalam telemovie bertajuk 'Mimpi Dania' yang menemui penonton pada 31 Disember ini, pukul 10.05 pagi di TV1.

'Mimpi Dania' memaparkan kisah Dania, yang selalu khayal sama ada di rumah mahupun di sekolah dan sering menjadi ejekan kawan-kawannya. Dania tinggal bersama ibunya di sebuah kampung yang jauh dari bandar. Bapanya telah meninggal dunia dan ibunya Marisah bekerja di sebuah kilang. 

Dania suka mengelamun dan bercakap seorang diri. Kadang-kadang dia dimarahi oleh gurunya kerana berkhayal di dalam kelas. Begitu juga di rumah, ibunya mendapati Dania sering lupa melakukan kerja-kerja yang disuruhnya kerana berhayal. 

Dania berkhayal mempunyai seorang kawan bernama Danish. Dania sering duduk di bawah sebatang pokok dan bercakap-cakap dengan kawan khayalannya itu. Dalam khayalannya itu Danish membuatkan sebuah rumah di atas pokok itu untuk mereka bermain-main bersama. 

Dania teringin hendak pergi bercuti ke Cameron Highlands dan memujuk ibunya membawanya ke sana. Ibunya mencari duit lebih dengan membuat kuih dan nasi lemak untuk dijual di kilang tempat dia bekerja dan juga meminta Dania menjualnya di sekolah.
Di sekolah ada seorang budak bernama Amri yang suka mengejek dan mengganggu Dania. Satu hari berlaku pergaduhan antara Dania dengan Amri kerana Amri menghalang perjalanan Dania dengan kakinya. 

Selepas kejadian itu guru sekolah tidak membenarkan Dania menjual kuih lagi. Marisah juga kehilangan kerja apabila kilang tempat dia bekerja ditutup. Dania bermimpikan arwah bapanya yang memberitahunya supaya mencari sebuah beg hitam. 

Dania menemui beg itu dan menunjukkan kepada ibunya yang mendapati di dalamnya ada dua buku akaun bank untuk Dania dan Marisah. Marisah menggunakan wang dalam akaunnya itu sebagai modal berniaga karipap beku. 

Perniagaannya semakin maju dan Marisah dapat membawa Dania bercuti di Cameron Highlands. Semasa di Cameron Highlands Dania bertemu Danish kawan dalam khayalannya itu. Tetapi budak lelaki itu mengatakan dia bukan Danish tetapi Daniel dan dia tidak mengenali Dania. 

Dania menerima hakikat kawan khayalannya Danish sudah tiada dan Dania berkawan dengan Daniel. Sementara itu Amri berubah menjadi seorang yang baik dan mahu berkawan dengan Dania.Mimpi Dania
Tarikh Siaran: 31 Disember 2017
Hari: Ahad
Masa: 10.05 pagi
Saluran: TV1 
Pelakon: Farah Nadia, Sherie Merlis, Sharifah Sahora, dan Syed Aiman

Tiada ulasan:

Catat Ulasan