1 Jan 2018

BUKAN JALAN BIASA BERSAMA MAT REDHO


MENJELANG tahun baru yang bakal tiba beberapa hari sahaja lagi, pastinya ramai antara kita yang sudah merancang percutian untuk berkunjung ke destinasi menarik sepanjang tahun 2018.

Mengambil inisiatif memudahkan dan memberi panduan kepada penonton salurannya mendapatkan info menarik percutian dalam negara, RTM tampil denga sebuah program travelog terbaru, Bukan Jalan Biasa.
       
Menampilkan pengacara, Mat Redho yang merupakan anak Malaysia pertama yang menyertai Ninja Warrior, program ini berkongsi paparan menarik dan pengalaman berada di beberapa destinasi yang wajib dikunjungi setiap rakyat Malaysia.

Nantikan episod pengenalan di Cameron Highlands mengunjungi Tanah Rata, Mat Redho ke Rumah Pokok dengan laluan berbukit dan berbatu. Rumah Pokok merupakan inspirasi rumah tradisional masyarakat orang asli Cameron Highland yang dibuat daripada buluh, rotan dan daun kelapa. 

Destinasi seterusnya ialah di Hutan Mossy, kawasan hutan yang dipelihara yang dipenuhi persekitaran berlumut melalui laluan bertangga yang mencecah suhu sehingga 10 darjah Celsius pada waktu malam. 

Seterusnya dari Hutan Simpan Royal Belum, Grik, Perak, beliau bergerak ke Jeti Awam Pulau Banding yang kemudiannya menginap di Rumah Bot untuk bermalam. 

Beliau kemudiannya melawat perkampungan orang asli kaum Jahai di Kampung Aman Damai dan membuat aktiviti menyumpit yang merupakan kemahiran kaum Jahai. Antara aktiviti lain menikmati keindahan matahari terbenam yang mendamaikan.

Mat Regho meneruskan perjalanan menuju ke Besut, Terengganu dan singgah di Perhentian Rehat Banjaran Titiwangsa sambil menikmati keindahan pemandangan banjaran gunung-ganang. Setibanya di bandar Besut, menuju ke Bukit Bubus dan melakukan aktiviti luncur ‘paragliding’ sambil menikmati keindahan pemandangan daripada udara. 

Keesokan harinya, beliau menerokai Gua Jejawi. Terdapat sebanyak 12 buah gua yang wujud di sepanjang pantai tersebut. Pendakian Bukit Keluang merupakan aktiviti terakhir yang dilakukan dan dapat melihat panorama indah dengan lautan terbentang luas dan dapat melihat 3 buah pula yang terkenal iaitu Pulau Rhu, Pulau Perhentian dan Pulau Redang.

Selesai menjelajah pekan Besut, Mat Redho berkunjung ke Kuala Besut dan menaiki bot menuju ke Pulau Perhentian Kecil. Aktiviti yang dilakukan beliau ialah mendaki Bukit Kincir Angin yang menjadi mercu tanda Pulau Perhentian Kecil. Ia merupakan Kincir Angin yang pertama didirikan di kawasan Asia yang berfungsi untuk membekalkan tenaga elektrik kepada penduduk pulau tersebut. 
Di Tanjung Sepat, Kuantan, Pahang dari Marang, Terengganu, perjalanan diteruskan dan beliau menginap di Sepat Village Resort. Aktiviti kayak merupakan pilihan Mat Redho untuk percutian di Tanjung Sepat kali ini yang mana beliau memilih Sungai Penuh yang terdiri dengan tumbuhan paya bakau. Setelah selesai, beliau meneruskan perjalanan ke Maran, Pahang untuk menuju ke Hutan Lipur Jerangkang. 

Perjalanan bergerak ke Mersing, Johor dan menginap di sebuah ‘homestay’ di Kampung Tenglu Laut dan bersiar-siar di sekitar kampung tersebut. Mat Redho sempat mencuba aktiviti ‘menarik kepah’ di persisiran pantai bersama penduduk kampung. 

Keesokannya beliau menuju ke jeti Mersing untuk menjelajah pulau-pulau di Kepulauan Mersing. Sebanyak 5 buah pulau dilawati beliau dengan menggunakan perkhidmatan bot laju yang ditawarkan iaitu Pulau Besar, Pulau Tinggi, Pulau Lima, Pulau Rahsia dan Pulau Mentinggi (dikenali sebagai Pulau Maldives Malaysia). 

Mat Redho menjelajah ke Pulau Aur dengan menaiki bot laju yang  diwartakan sebagai Taman Laut pada tahun 1994 dan aktiviti menyelam tidak dibenarkan. Beliau terpesona apabila sampai ke Pulau Aur apabila melihat kecantikan pantai dan kejernihan air yang memukau. 

Mat Redho menaiki bot menuju ke Pulau Dayang untuk mendaki Bukit Letak Semalu menikmati pemandangan indah dari atas puncak bukit tersebut. Setelah selesai dia mandi laut di Pulau Dayang. 

Tidak kurang menariknya kunjungan ke Semporna, Sabah. Beliau bertolak ke Pulau Bohey Dulang yang terletak di bawah Taman Marin Tun Sakaran dan memulakan aktiviti mendaki Bukit Bohey Dulang. 
Mat Redho meneruskan perjalanan menuju ke Pulau Bodgaya yang merupakan perkampungan atas laut oleh Kaum Suku Bajau Laut Palauh. Beliau sempat melawat rumah penduduk yang didirikan di atas laut dan mereka jarang menjejakkan kaki di darat. Aktiviti terakhir Mat Redho ialah berkunjung ke Pulau Sibuan untuk melakukan aktiviti snorkel dan juga selam skuba. 

Mat Redho meneruskan perjalanan menuju ke Ranau, Sabah menginap di kawasan Ladang Teh Sabah yang menyediakan penginapan Rumah Panjang Suku Kaum Rungus. Antara tempat menarik yang dikunjunginya ialah di ladang ternakan lembu tenusu untuk merasai pengalaman memberi makan anak lembu dan membeli susu segar yang diperah di ladang tersebut. 

Seterusnya beliau menuju ke Bukit Kristal yang menampilkan pemandangan memukau pekan Kundasang yang berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu.

Beliau menuju ke Kota Belud kemudiannya singgah di Kampung Melangkap Tiong yang mempunyai sungai yang kaya dengan ikan kelah dan dipanggil sebagai Pelancongan Ikan Jinak. Penduduk tempatan mengamalkan sistem Tagal yang bermakna ikan kelah di situ tidak dibenarkan ditangkap untuk waktu-waktu tertentu yang ditetapkan bagi tujuan peliharaan dan perlindungan. 

Program13 episod ini berkonsepkan eco pelancongan ini akan menemui penonton mulai 1 Januari 2018, setiap Isnin, pukul 9.00 malam di TV1.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan