26 Feb 2017

DOKUMENTARI GLOBAL DRINKS, KONGSI RAHSIA MINUMAN KEGEMARAN


SETIAP seorang daripada kita pastinya mempunyai jenis minuman kegemaran yang berbeza.   Menceritakan sejarah enam jenis minuman paling universal yang telah menjadi keperluan penting dalam kehidupan seharian kita.
Minuman ringan, kopi, susu, air mineral, jus buah-buahan, dan teh kini telah menjadi ikon kedai runcit global. Meneliti bagaimana minuman ini telah tersebar di seluruh dunia, setiap episod dokumentari bertajuk Global Drinks bakal membincangkan sejarah, sains, ekonomi, budaya dan kepuasan, juga mendedahkan rahsia minuman kegemaran dan universal ini.

Enam jenis minuman popular yang digemari masyarakat dunia ini ternyata setiap satunya mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Lebih daripada sekadar minuman yang mudah diperolehi dimana sahaja atau pun sekadar pelepas dahaga, kisah minuman ini dimuatkan dalam dokumentari yang bakal berkongsi ‘rahsia’ di sebalik enam jenis minuman yang disebutkan.

Enam kisah yang luar biasa dan tidak dijangka yang disulami dengan kejutan, anekdot dan fakta-fakta menarik, yang dibawa oleh watak-watak utama dalam situasi yang tidak diduga. Dibandingkan dengan hidangan seperti pizza, sushi, kentang goreng, pasta, sandwich dan aiskrim, setiap jenis minuman ini memiliki kelebihannya sendiri dan dikategorikan sebagai minuman seimbang.

Hilangkan dahaga anda dengan menyaksikan Global Drinks yang menerangkan satu lagi aspek khasiat sejagat melibatkan cecair yang menghidratkan dalam tubuh seseorang.  

Luangkan masa menyaksikan tajuk The Juicy Adventure Of Juice, The Global Milk Around, Tea For Two...Billions, Coffee Please!, Water, Water, Everywhere, dan Soda: The Magic Formula! yang dimuatkan dalam dokumentari ini.

Global Drinks
Episod: 6
Hari: Isnin-Khamis
Masa: 1.30 petang
Saluran: TV1 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan